Bernimek Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2005 składniki: 60 dag mąki 40 dag margaryny 20 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia powidła, rodzynki, orzechy, olejek rumowy 3 łyżki rumu wykonanie: Mąkę + margarynę + cukier puder + 4 żółtka + proszek do pieczenia + szczypta soli - połączyć te składniki i uformować ciasto. Następnie podzielić je na trzy części. Do jednej dodać kakao, olejek rumowy i rum. Dwie części ciasta (białą i ciemną) schłodzić w zamrażalniku przez około jedną godzinę. Ostatnią częścią ciasta wyłożyć blaszkę, posmarować ją powidłami, posypać orzechami i rodzynkami. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto ciemne. Ubić pianę z białek i wyłożyć na ciemne ciasto. Na koniec zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto jasne. Piec w temperaturze 200 st. około 50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
->Renia<- Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2005 Przepis bardzo podobny do pleśniaka, na pewno skorzystam. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernimek Opublikowano 3 Października 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2005 Przepis dostałam od koleżanki, która namiętnie piecze ciasta. Skosztowałam troszkę tego placuszka i okazał się bardzo dobry w smaku. Sama też go zrobiłam w którys weekend i "poszedł" jak burza. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azalka Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2005 Mam ten przepis już od dawna, ale nazywa się inaczej kargulec i jest bez dodatków rumowych. Ciasto jest pyszne, naprawdę warto go upiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.