Bahus Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2005 Jajka a la flamenco 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 pomidory 1 cebula 3 plastry szynki lub bekonu 2 ugotowane ziemniaki 20 dag kiełbasy 1 puszka groszku konserwowego olej do smażenia 4 jajka sól, pieprz Papryki i pomidory umyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Z papryk i pomidorów wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Szynkę pokroić w paseczki, ziemniaki w kostkę, kiełbasę w plasterki. Groszek odsączyć z zalewy. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić szynkę, cebulę, zrumienić. Dodać groszek, pomidory, ziemniaki i paprykę. Oprószyć solą i pieprzem, dusić przez 15 min. Gdy warzywa będą miękkie, dodać kiełbasę, wymieszać. Wyłożyć do żaroodpornych kokilek. W jarzynach zrobić wgłębienia, do każdego wbić jajko. Wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 15 min w temp. 180 °C, aż jajka się zetną i lekko zrumienią. Podawać zaraz po zapieczeniu, z białym pieczywem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.