Skocz do zawartości

Tarta jabłkowa z karmelem


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Tarta jabłkowa z karmelem

200 g maki,

100 g zimnego masła,

60 g cukru pudru,

1/4 łyżeczki soli,

1 jajko,

1 kg jabłek,

1 cytryna,

1 łyżka masła,

100 g cukru,

20 g soku jabłkowego,

1 łyżeczka cukru pudru do posypania

Z mąki, masła, cukru pudru, jajka z dodatkiem soli zagnieść szybko gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 225 C. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd

nasiennych pokroić w plastry i skropić sokiem cytrynowym.

Ciasto bardzo cieńko rozwałkować, przełożyć do formy i ponakłuwać gęsto widelcem. Na cieście rozłożyć jabłka i obłożyć je wiórkami masła. Cukier skarmelizować na patelni. Dodać sok jabłkowy i wymieszać. Ciasto natychmiast po wyjęciu z piekarnika polać karmelem. Temperaturę piekarnika podwyższyć do 250°C. Ponownie wstawić ciasto i piec jeszcze 8 minut. Przed podaniem tarte posypać cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.