Skocz do zawartości

Ozorek w sosie balatońskim


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Ozorek w sosie balatońskim

600 g ozorka cielęcego

sól

2 cebule

5 ziaren pieprzu

1 listek laurowy

włoszczyzna

Sos:

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 cebule

3/4 szklanki bulionu z kostki

3 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

2 łyżki musztardy

do smaku: papryka, sos

sojowy, ziele angielskie,

sól, pieprz

kilka korniszonów

Włoszczyznę obrać, umyć. Cebule obrać, pokroić na plastry, opiec. Ozorek oczyścić, umyć. włożyć do wrzątku, zagotować, odcedzić. Zalać świeżym wrzątkiem, posolić, przykryć, gotować 2 godz. Włoszczyznę, cebule i przyprawy dodać w połowie gotowania.

Przygotować sos:

czosnek obrać, zmiażdżyć. Cebule obrać, posiekać, przesmażyć w oleju, dodać koncentrat, dusić podlewając bulionem. Dodać musztardę i czosnek. Przyprawić do smaku. Korniszony posiekać, dodać do sosu. Z ozorka zdjąć skórę, pokroić go skośnie na plastry. Podawać z warzywami i sosem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.