zazula226 Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2005 Składniki: I ciasto: - 7 jaj - 1 szklanka cukru - 2 pełne łyżki sypkiego kakao - 5 pełnych łyżek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temperaturze 180° przez 30-40 minut. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części II ciasto: - 25 dag włoskich orzechów - 5 białek - 20 dag cukru kryształu - 1 1/2 łyżki miodu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temperaturze 180° przez 30-40 minut Krem: - 1/2 l mleka - 1 cukier waniliowy - 5 żółtek - 20 dag cukru - 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 kostka margaryny Sposób przygotowania: Odlać 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń. Ciasto przekładać kremem, w środku powinien znaleźć się placek orzechowy. Na wierzch ciasta polać polewę kakaową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.