Skocz do zawartości

Gołąbki z czerwonej kapusty


zazula226

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: - 1 główka czerwonej kapusty - 20 dag ryżu - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 10 dag pieczarek - 10 dag marynowanych zielonych oliwek nadziewanych papryką - 3 szklanki bulionu warzywnego - 5 dag startego żółtego sera - 2 łyżki masła - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki pasty pomidorowej - sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapustę oczyścić, opłukać, wyciąć głąb i zdjąć 8 dużych liści, uważając, aby ich nie porozrywać. Liście obgotować w osolonym wrzątku około 5 minut, osączyć, przelać zimną wodą, osuszyć, ściąć zgrubiałe nerwy. Ryż zalać 2 szklankami bulionu, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Odstawić do napęcznienia. Dymkę umyć, szczypior odciąć i odłożyć. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć razem ok. 5 minut, aż odparuje większość płynu. Oliwki osączyć z zalewy, kilka odłożyć, a resztę posiekać. Ryż rozmieszać widelcem, dodać podsmażone z cebulą pieczarki, oliwki i starty żółty ser. Farsz wymieszać, ułożyć na liściach kapusty i zawinąć gołąbki. Związać je sparzonym szczypiorem i ułożyć w rondlu. Szklankę bulionu wymieszać z pasta pomidorową, doprawić rozgniecionym czosnkiem zalać gołąbki. Posypać pozostałymi oliwkami. Dusić pod przykryciem około 30 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.