Skocz do zawartości

Placki ziemniaczane po meksykańsku


zazula226

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: Na placki ziemniaczane: - 60 dag ziemniaków - 1 małe jajko - 1 łyżka mąki - sól - tłuszcz do smażenia Na sos: - 2 pomidory - 30 dag mielonej wołowiny - 2 łyżki oleju - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 4 średnio ostre peperoni - 1 mała puszka kukurydzy - sól - świeżo mielony pieprz - słodka papryka w proszku - pieprz cayenne - sok z cytryny Sposób przygotowania: Obrać ziemniak, umyć, zetrzeć na tace. Dodać jajko, mąkę, trochę soli, wszystko dokładnie wymieszać. Usmażyć placki. Pomidory naciąć ostrym nożem na krzyż, krótko blanszować w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i stwardniałe miejsca. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć mięso na rozgrzanym oleju. Obrany czosnek przecisnąć przez prasę na mięso, dodać pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat. Wymieszać. Umyć peperoni, pokroić na połówki, usunąć pestki i pokroić w paski. Razem z osączona kukurydzą dodać do mięsa. Wszystko doprawić do smaku na ostro. Masę mięsną porozkładać na gorących plackach i od razu podawać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.