Skocz do zawartości

Tort z truskawkami i ajerkoniakiem


zazula226

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: - 6 jaj - 15 dag cukru - 10 dag mielonych orzechów laskowych - 10 dag startej mlecznej czekolady - 15 dag mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Nadzienie: - 25 dag truskawek - pół l kremówki - 2 łyżeczki cukru pudru - opakowanie usztywniacza do bitej śmietany - szklanka ajerkoniaku Sposób przygotowania: Żółtka ubić z cukrem i 6 łyżkami wody na jasny krem. Białka ubić na sztywno z solą. Delikatnie połączyć obie masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy i czekoladę. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min. Ostudzić. Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki (zostawić kilka do dekoracji). Schłodzoną śmietankę ubić dodając cukier puder i usztywniacz do śmietany. Do połowy śmietany dodać truskawki. Ciasto przekroić na pół. Obie części nasączyć ajerkoniakiem, zostawiając trochę do polania ciasta. Na jeden spód wyłożyć śmietanę z truskawkami, nakryć drugim spodem, wyłożyć resztę śmietany, polać ajerkoniakiem, udekorować truskawkami i ewentualnie tartą czekoladą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.