Skocz do zawartości

Baba truskawkowa z różowym winem


zazula226

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: - 1/3 szkl. cukru - 10 g żelatyny - 1 i 3/4 szkl. różowego wina - 1 łyżeczka startej skórki z cytryny - 2 łyżki soku z cytryny - 1/2 kg ładnych truskawek - 1 jabłko - 1/2 szkl. poszatkowanych daktyli - 1/2 szkl. drobno pokrojonego selera naciowego - 1 pomarańcza - 1/2 różowego grejpfruta Sposób przygotowania: W dużej misce mieszamy cukier z żelatyną, zalewamy 1 i 3/4 szklanki wrzącej wody i dobrze mieszamy. Dodajemy wino, skórkę i sok z cytryny. Chłodzimy, aż płyn osiągnie konsystencję syropu. Truskawki kroimy na pół, pomarańczę i grejpfruta w kostkę, jabłko ze skórką w drobną kostkę. Owoce mieszamy z daktylami i selerem, wkładamy do syropu z żelatyny. Przelewamy do opłukanej i schłodzonej formy, np. w formie baby, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, przed podaniem zanurzamy formę na chwilę w gorącej wodzie, odwracamy i wyjmujemy babę na schłodzony półmisek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.