milena Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2005 Barszcz ukraiński 2 l wywaru mięsnego lub wody, 500 ml zakwasu buraczanego, 200 g boczku wędzonego, 200 g wieprzowiny bez kości (niekoniecznie), 200 g kiełbasy, 5 buraków, 1 duża cebula pokrojona w kostkę, 4 łyżki fasoli, 1 marchew, kawałek selera, cząstka białej kapusty, 2 ziemniaki pokrojone w kostkę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 125 mi śmietany, 1 łyżka mąki, koperek, pietruszka, cukier, czosnek, sól, pieprz, ew. 2-3 kostki rosołowe Fasolę (najefektowniej wygląda duży "jaś") płuczemy, zalewamy częścią wywaru, zagotowujemy i odstawiamy na minimum 2 godziny, później gotujemy w tym samym wywarze z liściem laurowym aż zmięknie. Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy, kiedy puszczą tłuszcz, dodajemy wieprzowinę i dusimy 20-30 minut. Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy w paski i dodajemy z ziemniakami i cebulą do mięsa pod koniec duszenia. Łączymy z ugotowaną fasolą, resztą wywaru, burakami, koncentratem pomidorowym, śmietaną wymieszaną z mąką. Jeszcze chwilę gotujemy, jeżeli trzeba, to mięso kroimy w kostkę, dodajemy zakwas buraczany. Przyprawiamy cukrem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Podajemy posypując posiekanym koperkiem i pietruszką. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.