Skocz do zawartości

Barszcz ukraiński


milena

Rekomendowane odpowiedzi

Barszcz ukraiński 2 l wywaru mięsnego lub wody, 500 ml zakwasu buraczanego, 200 g boczku wędzonego, 200 g wieprzowiny bez kości (niekoniecznie), 200 g kiełbasy, 5 buraków, 1 duża cebula pokrojona w kostkę, 4 łyżki fasoli, 1 marchew, kawałek selera, cząstka białej kapusty, 2 ziemniaki pokrojone w kostkę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 125 mi śmietany, 1 łyżka mąki, koperek, pietruszka, cukier, czosnek, sól, pieprz, ew. 2-3 kostki rosołowe Fasolę (najefektowniej wygląda duży "jaś") płuczemy, zalewamy częścią wywaru, zagotowujemy i odstawiamy na minimum 2 godziny, później gotujemy w tym samym wywarze z liściem laurowym aż zmięknie. Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy, kiedy puszczą tłuszcz, dodajemy wieprzowinę i dusimy 20-30 minut. Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy w paski i dodajemy z ziemniakami i cebulą do mięsa pod koniec duszenia. Łączymy z ugotowaną fasolą, resztą wywaru, burakami, koncentratem pomidorowym, śmietaną wymieszaną z mąką. Jeszcze chwilę gotujemy, jeżeli trzeba, to mięso kroimy w kostkę, dodajemy zakwas buraczany. Przyprawiamy cukrem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Podajemy posypując posiekanym koperkiem i pietruszką. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe. Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.