Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
arabika

Makowy przekładaniec

Rekomendowane odpowiedzi

6 jaj 1 szkl cukru 1 szkl maki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 4 łyzki oleju 1 łyzeczka proszku 2 szklanki maku 4 jajka 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny aromat migdałowy 2 budynie waniliowe bez cukru 3 szklanki mleka kostka masła 1/2 szklanaki cukru 2-3 łyzki ajerkoniaku brzoskwinie z puszki galaretka malinowa polewa bialo-czarna Białka z 6 jaj ubić na sztywno .Dodać cukier, żółtka olej cały czas ubijajać .Na końcu przesiać mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać Upiec biszkopt temperatura 170-180*C 40 min. Mak zalać wrzątkiem po 20 min zagotowac ,odstawic i wystudzic .Odlać wode i mak przekrecic przez maszynke 2x Do zmielonego maku dodac cukier mąke ziemniaczaną , roztrzepane jajka i aromat.Margaryne zagotować i stopniowo nie zdejmując z ognie dodawać mak . Gęstniejącą ,gorącą masą przełożyc przekrojony biszkopt . Przykryć folia i wystudzic Na zimna mase połozyc pokrojone brzoskwinie i polać je wcześniej przygotowana , tężejącą galaretką . Budynie ugotować w 3 szklankach mleka i wystudzic .Miekkie masło utrzec z cukrem na puch .Cały czas ucierajac dodawać po łyzce zimnego budyniu, Na końcu ajeroniak Mase wyłozyc na galaretke i przykryć druga częścią biszkoptu polać polewą lub rozpuszczonymi czekoladami (1 biała 1 czarna )robiąc na ciescie różne zygzaki Mozna to ciast wykonac z gotowej masy makowej (trzeba ja chwilke pogotowac z odrobina mleka uważajac aby sie nie przypaliła ) Można użyc także gotowego kremu do karpatki wzbogacając go ajerkoniakiem lub rodzynkami namoczonymi w rumie Smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za ciekawą wersję makowca :). Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam ;) Dorota

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj robiłam to ciasto,ale muszę zaznaczyć,że jest trochę pracochłonne no i dość drogie:)Za to wszystkim bardzo smakuje!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.