Oto mój przepis, ale na kruchym cieście. Jest bardzo dobry. Gorąco polecam!
Pani Walewska
4 szkl. Mąki
ľ szkl. cukru pudru
1 1/2 kost. Kasi
3/4 szkl. cukru pudru
6 żółtek
1 mały proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa do przełożenia.
1 szkl. cukru
6 białek
1 opakowanie kremu karpatkowego
1 słoik (250ml) powideł śliwkowych
20 dkg łuskanych orzechów włoskich
100 g spirytusu
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół i wyłożyć nim 2 identyczne blaszki. Ciasto posmarować powidłami. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę. Nałożyć ją na powidła, posypać posiekanymi orzechami.
Piec w temp 180*C, 40-50 minut. Najlepiej ciasto rozłożyć od razu na 2 blaszki, ale białka ubijać 2 razy po 3 białka z 1/2 szkl. cukru i piec oddzielnie. Przygotować krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu., dodatkowo wlać do niego spirytus. Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy, nakryć drugim, odwracając warstwą orzechowo-śliwkową do dołu i polać polewą.
Smacznego!