Skocz do zawartości

Przekładaniec


alneya
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dorotko zrobiłam w\g przepisu ściśle się go trzymając,gotował się myślę że tak w sam raz.Widziałam jednak że nie gęstnieje więcej -schłodziłam i ucierałam z masłem,nie dałam całego budyniu bo wtedy byłby zupełnie rzadki.Całą noc stał w lodówce trochę już skosztowaliśmy-krem no cóż mógłby być bardziej zwarty nie wiem jak będzie prezentował się jutro na stole.Jestem dobrej myśli... :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozwoliłam sobie dać odpowiedź, do kremu zawsze gotuję trochę dłużej budyń bez przerwy mieszając aż dobrze zgęstnieje, prawie nie można mieszać. Raz popełniłam błąd, w przepisie było ugotować budyń, ugotowałam normalnie tak jak bezpośrednio do zjedzenia to krem też miałam za rzadki. Aniu może ten sam błąd popełniłaś tak jak ja dawniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halinko masz rację.Ja jednak dość długo ten budyń gotowałam i całe szczęscie że całego do masła nie dodałam.W lodówce jakoś stężał i nie było kłopotu nawet z krojeniem.Nie mniej jednak chyba tego kremu już nie zrobię .Poza tym ciasto jest bardzo dobre. Bardzo dziękuję Dorotce i Halince za udzielenie odpowiedzi :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu podaję Tobie przepis wypróbowany na krem. Przepis pochodzi z " Ciasta na stół" Bardzo często piekłam szarlotkę królewską z tego przepisu z tym kremem. 1/2 l mleka 1 budyń śmietankowy na 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 3 żłótka 1/2 szklanki cukru kostka masła 1,5 szklanki mleka gotujemy. w pół szklanki mleka rozprowadzamy budyń wymieszany z mąką i cukrem. Wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy do zgęstnienia, do gotującego budyniu dodajemy żółtka i mieszamy. Ja jak ugotowałam budyń to wyłączyłam gaz i do gorącego budyniu dodałam żółtka i szybko wymieszałam. Miękkie masło utrzeć mikserem na pianę, dodając po trochu zimnego budyniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam, Wczoraj zrobiłam przekładaniec i stwierdzam, że przepis jest jak najbardziej godny polecenia ;) Górę oblałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Dzisiaj zdążyłam jeszcze zrobić zdjęcia, zanim ciacho zaczęło znikać. post-16875-1257003670_thumb.jpg post-16875-1257003676_thumb.jpg post-16875-1257003687_thumb.jpg post-16875-1257003696_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andy8, krem jak i całe ciasto robiłam według przepisu podanego przez Alneyę, na samym początku wątku, czyli: masa kremowa: 3 szklanki mleka 7 łyżek cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Tak smakował, że jeszcze jak był w rondelku musiałam odpędzać smakoszy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.