alneya Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2004 ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka cukru pudru 25 dkg masła 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 2 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (lub duży słoik musu jabłkowego) 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru masa kremowa: 3 szklanki mleka 7 łyżek cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: ciasto: wszystkie składniki zagnieść razem, podzielić na 3 placki i każdy upiec w temp. 200 stopni C ok. 15-20 minut masa jabłkowa: jabłka obrać, uprażyć, dodać galaretkę (sypką) i cukier. Podgrzewać i mieszać przez ok. 5-8 minut. masa kremowa: 2 szklanki mleka zagotować. Resztę składników wymieszać razem. Wlać do gotującego się mleka. (jednym słowem zrobić z tego budyń). Ostudzić. Po ostudzeniu miksujemy z 1 kostką masła. Na pierwszy placek wykładamy ciepły jeszcze mus jabłkowy, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy masę kremową i przykrywamy 3 plackiem. dekorujemy według uznania. Np. polewą czekoladową, migdałami i orzechami. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Ciasto jest bardzo smaczne, wręcz rozpływa się w ustach. :D Używam do tego tortownicy (dużej), bo wygodnie zdejmować upieczone placki. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 Przekładaniec został zrobiony! i muszę przyznać że jest bardzo dobry, dosyć słodki i robi się go w miarę szybko , pod warunkiem że wcześniej przygotujemy budyń.Jeżeli ktoś ma ochotę wypróbować, to polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 A następnego dnia ,jak napisała autorka "rozpływa się w ustach' :lol: , pyszny.Polecam :lol: :P :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelia1 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 Witam!!! Ciacho piekłam na Święta, jest super :-D , a na drógi dzień naprawdę rozpływa się w ustach. Polecam każdemu :-D . P.S. Ciasto smakowało nie tylko mi, moja znajoma z Rumuni, chce abym dla niej upiekła takie smaczne ciasto, bo jest naprawdę super :-D :-D . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Przekładańca zrobiłam na urodziny mojej Babci :mrgreen: Był pyszny, wszyscy się nim zajadali ...polecam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 No tak, piękne zdjęcia, ciasto bardzo apetyczne wykonane przez Dorotkę, Pewnie sobie udzielę urlopu, ale czy ja wytrzymam na nim z moim temperamentem? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karola91 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 ja ostatnio robiłam bardzo podobne ciasto,z innego przepisu, nieco inne proporcje na ciasto i mase budyniową, ale wychodzi to samo :grin: ciasto jest pyszne! połaczenie miodowych placków z jabłkami i budyniem daje niesamowty efekt... zamierzałam je tu wstawic, ale juz jest, więc dodam tylko moje zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Karolla może jednak wstawisz ten przepis bo moim zdaniem zdjęcia Dorotki i Twoje jednak się trochę różnią, a ciacho prezentuje się pięknie.Pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Ja też bym prosiła o przepis Karola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Karolka ale smakowite :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alneya Opublikowano 26 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Uff.. zaginal mi gdzies zeszyt z przepisami, na szczescie przypomnialo mi sie, ze kiedys tu wstawialam przepis na moj pyszny przekladaniec, no i jest.. bez niego swieta nie bylyby takie mile.. :evil: goraco polecam.. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Dorotko jestem w trakcie robienia tego ciasta,martwi mnie konsystencja kremu,po zmiksowaniu z masłem jest trochę rzadki.Gotując ten budyń z 3 szkl mleka już mi się wydawał rzadki,napisz Dorotko czy Twój krem też taki był czy dopiero w lodówce uzyskał odpowiednią gęstość?Być może że korzystałaś z innego przepisu na krem ale nic o tym nie wspominałaś w poście,więc myślę że robiłaś w\g przepisu. Szkoda że Karola nie podała swojego przepisu :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajaj Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Karolko ja rowniez bardzo prosze o przepis na Twojego przekladanca poniewaz jezeli fotki roznia sie wygladem to smak pewnie tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Witaj Andy, tak ja robiłam ten krem dokładnie według podanego przepisu i nie wyszedł mi rzadki. A masa kremowa wyszła mi taka "w sam raz" :grin: Może ten budyń należy dużej pogotować? A znowu ucierając masło z budyniem - nie należy zbyt długo miksować, bo też może zrobić się rzadka masa. (Ja jak widzę, że krem wychodzi rzadki to dodaje jeszcze masło albo nie dodaję już budyniu). Andy, a Ty gotując ten budyń dodałaś jeszcze te podane w przepisie mąki i resztę składników czy tylko budyń w proszku? Myślę, że jak ciasto postoi w lodówce to ten krem troszeczkę zgęstnieje :) Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale wcześniej nie mogłam :) Pewnie teraz to Twoje ciasto chłodzi się już w lodówce, albo..... jest już zjedzone :) Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.