Skocz do zawartości

przepis na ciasto TULIPAN


Domcia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 6 jajek 2 szkl mąki 1 szkl cukru 1 margaryna 6 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 margaryna pół litra mleka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać olej i mąkę z proszkiem. Na koniec ubitą pianę dodajemy do ciasta. Ciasto podzielić na 4 części: do I wsypać pół szklanki sypkiego maku do II wsypać kisiel czerwony do III wsypać 2 łyżki kakao do IV wsypać biały budyń Ciasto wykładamy kupkami. Piec 45 min. Z mleka, cukru, mąki ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem budyniowym. Wierzch polać polewą lub galaretką. Rada: po przekrojeniu ciasto odwracać wierzchnią częścią, ponieważ gdy udekorujemy ciasto galaretką ładniej się prezentuje Pozdrawiam i smacznego P.S. nawiasem mówiąc, przepis mam z tego forum, więc czasem warto wrzucić na wyszukiwarce hasło, tu jest na prawde dużo przepisów :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

250 gr margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 1 kisiel wisniowy (bez cukru) 6 jajek 6 łyzek oleju 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto- cukier puder do posypania, kolorowa posypka,tłuszcz do posmarowania blaszki Sposób przyrządzania: białka oddzielić od żółtek margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodawać na przemian olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem, a następnie podzielić na cztery części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel ( czwarta biała) Ciasto wlewać do posmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 12x 34cm ( najpierw białe ciasto, a następnie z kakao, kisielem i makiem). Grubszym patyczkiem przeciągnać ( raz) przez środek blaszki. Piec około 60 minut w temp. 180- 200 stopni C. Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową, według uznania można posypać cukrem pudrem i kolorową posypką. Życzę smacznego . - Halina z Bydgoszczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.