Skocz do zawartości

Seromakowiec


dana2005

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto kakaowe: 3 jajka, 1 paczka masła roślinnego, 0,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 szklanki mąki (niepełne), 1 czubata łyżka ciemnego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (wg mnie na to ciasto wziąć 1/2 porcji). Spodem seromakowca może być białe ciasto wtedy nie dodajemy kakao, a mąki 2 szklanki i aromat pomarańczowy. Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodawać po 1 całym jajku, następnie dodać pozostałe składniki. Dobrze utrzeć i wyłożyć do dużej brytfanny. Masa makowa: 50 dag maku, 3/4; szklanki cukru pudru (2 łyżki zostawić do usztywnienia piany), 2 jajka, 1 białko, 10 dag rodzynek, 50 ml. Amaretto lub olejek migdałowy, 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki miodu prawdziwego, 3 - 4 łyżki dżemu wiśniowego, 3 łyżki masła. Mak zalać wrzącą wodą lekko osłodzoną i gotować ok. 20 min. od czasu do czasu mieszając , aby się nie przypalił. Osączony mak na sitku 2 razy przepuszczamy przez maszynkę. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na 30 min, a następnie osączyć na sitku jeszcze lepsze są rodzynki zalane wcześniej rumem. Żółtka ucieramy cukrem do białości, dodajemy stopione masło, zmielony mak dżem i miód, likier amaretto lub olejek migdałowy. Wszystko razem ucieramy na gładką masę, a na koniec dodajemy rodzynki. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijamy i przy pomocy łyżki drewnianej delikatnie mieszamy z masą makową. Tę masę wykładamy na ciasto kakaowe Masa serowa: 1 kg sera(zmielić), 1 paczka masła roślinnego, 1 szklanka cukru (2 łyżki zostawiamy do piany), 7 jaj, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 szklanka mleka(rozprowadzić w nim budynie), zapach pomarańczowy lub śmietankowy. Masło utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodawać na przemian, żółtka i ser i na koniec stopniowo budynie rozrobione w mleku. Wszystko jeszcze dokładnie utrzeć na gładka puszystą masę. 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru i połączyć z masą serową. Wyłożyć na masę makową i piec w temp. 180 o C ok. 1 godz. Można pod koniec pieczenia dodać ubite 4 pozostałe białka z 1/2 szklanki cukru i 1 budyniem śmietankowym i 1 łyżką mąki pszennej, można też zamiast budyniu i mąki dodać paczkę kokosu Po upieczeniu polać polewą czekoladową. Można też ubić 250 ml. dobrze schłodzonej śmietany kremówki z 1 łyżką cukru i śmietan-fixem. Śmietanę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdy i wycisnąć na wierzchu ciasta ukośną kratkę a miedzy kratkami wykonać z lukru esy-floresy lub odwrotnie. Wg tego przepisu piekę też sam sernik. Wg mnie jest pyszne nawet po kilku dniach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.