Skocz do zawartości

Ciasteczka maślane


Rekomendowane odpowiedzi

Ciasteczka maślane 700 g mąki (ok. 4 szklanek), 200 g cukru, 250 g masła, 250 ml śmietany, 4 żółtka, 20 g drożdży, sól Drożdże rozkruszamy, dodajemy odrobinę śmietany oraz łyżkę cukru. Rozcieramy składniki i rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po podrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i siekamy je wszystkie nożem, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty. Pieczemy 10 minut w nagrzanym do 220oC piekarniku, aż nabiorą złotego koloru. Możemy przybrać je lukrem lub polewą i posypać siekanymi orzechami albo konfiturą. Smacznego :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.