Skocz do zawartości

Kostki kokosowe


Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: ciasto: - 45 dag mąki - 2 jaja - 1/3 kostki margaryny - 25 dag drobnego cukru - 3 łyżki płynnego miodu - 3/4 szklanki mleka - aromat waniliowy - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa: - kostka masła - szklanka cukru - szklanka mleka - 5 dag kakao - kieliszek rumu lub wódki - 20 dag wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Jaja ubić z cukrem i miodem, dodać pokrojone na małe kawałki margarynę i razem utrzeć. Następnie wsypać mąkę z proszkiem, wlać mleko, aromat i starannie wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Ostudzone ciasto pokroić na sześciany o boku 4 cm Zagotować składniki polewy. Po zdjęciu rondelka z ognia wlać rum lub wódkę i wymieszać. Kostki ciasta maczać w gorącej polewie i ze wszystkich stron posypywać wiórkami. Jeżeli podczas maczania polewa zgęstnieje, trzeba ją jeszcze raz zagotować, dolewając trochę mleka. Kostki kokosowe najlepsze są 2 - 3 dni po upieczeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.