zazula226 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Składniki: ciasto: - 45 dag mąki - 2 jaja - 1/3 kostki margaryny - 25 dag drobnego cukru - 3 łyżki płynnego miodu - 3/4 szklanki mleka - aromat waniliowy - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa: - kostka masła - szklanka cukru - szklanka mleka - 5 dag kakao - kieliszek rumu lub wódki - 20 dag wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Jaja ubić z cukrem i miodem, dodać pokrojone na małe kawałki margarynę i razem utrzeć. Następnie wsypać mąkę z proszkiem, wlać mleko, aromat i starannie wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Ostudzone ciasto pokroić na sześciany o boku 4 cm Zagotować składniki polewy. Po zdjęciu rondelka z ognia wlać rum lub wódkę i wymieszać. Kostki ciasta maczać w gorącej polewie i ze wszystkich stron posypywać wiórkami. Jeżeli podczas maczania polewa zgęstnieje, trzeba ją jeszcze raz zagotować, dolewając trochę mleka. Kostki kokosowe najlepsze są 2 - 3 dni po upieczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tutunia Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 3/4 szklanki mleka, czyli ile ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazula226 Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 3/4 szklanki mleka, sorki... :wink: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tutunia Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2006 Dzięki, moja mama robiła takie na moją komunię... 15 lat temu :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazula226 Opublikowano 16 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2006 no widzisz jak trafiłam.... :D mam nadzieje, że wyjdą Ci lepsze niż Twojej mamy...;)pozdrawiam i udanego wypieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.