Skocz do zawartości

Tort makowo-serowy


zazula226

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: masa makowa - 25 dag maku - 4 jajka - 20 dag cukru pudru - 4 łyżki mąki pszennej - łyżeczka proszku do pieczenia - esencja rumowa masa serowa - 60 dag białego sera - 6 jajek - 30 dag cukru pudru - 15 dag masła - łyżeczka mąki ziemniaczanej - esencja pomarańczowa ponadto - paczka herbatników - tłuszcz do formy Sposób wykonania : Masa makowa : mak namoczyć na 30 minut w szklance wody. Następnie mieszając, gotować 15 minut w tej samej wodzie. Odcedzić. Ostudzony mak zemleć. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem. Dodać mak, mąkę, esencję rumową i proszek do pieczenia, utrzeć. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą makową. Masa serowa : ser zemleć. Masło stopić, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem pudrem. Dodać masło, ser, mąkę ziemniaczaną oraz esencję pomarańczową, utrzeć. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Tortownicę natłuścić, wyłożyć kolejno herbatniki, masę serową i makową. Wyrównać. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 ºC. Ozdobić lukrem i skórką pomarańczową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.