zazula226 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Składniki: masa makowa - 25 dag maku - 4 jajka - 20 dag cukru pudru - 4 łyżki mąki pszennej - łyżeczka proszku do pieczenia - esencja rumowa masa serowa - 60 dag białego sera - 6 jajek - 30 dag cukru pudru - 15 dag masła - łyżeczka mąki ziemniaczanej - esencja pomarańczowa ponadto - paczka herbatników - tłuszcz do formy Sposób wykonania : Masa makowa : mak namoczyć na 30 minut w szklance wody. Następnie mieszając, gotować 15 minut w tej samej wodzie. Odcedzić. Ostudzony mak zemleć. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem. Dodać mak, mąkę, esencję rumową i proszek do pieczenia, utrzeć. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą makową. Masa serowa : ser zemleć. Masło stopić, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem pudrem. Dodać masło, ser, mąkę ziemniaczaną oraz esencję pomarańczową, utrzeć. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Tortownicę natłuścić, wyłożyć kolejno herbatniki, masę serową i makową. Wyrównać. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 ºC. Ozdobić lukrem i skórką pomarańczową. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.