pszczółka maja Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 Ciasto: 5 jaj, 5 łyżek cukru,5 łyżek mąki, łyżka mąki do pieczenia Odzielić zółtka od białek, białka ubijać pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku. Na koniec lekko mieszając dodać mąke z proszmkiem do pieczenia. Piec na złoty kolor w okrągłej formie. Masa: 5 zółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki i z ół litra mleka, stale mieszając ugotawać na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z ostudzonym budyniem. Do masy można włożyć trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Piana: W połowie szklanki przegotowanej, ciepłej owdy rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny. 5 białek ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania szklankę cukru. Następnie wlać ostudzoną żęlatynę, wymieszać i od razu wyłożyć na masę. Polewa: Pół kostki margaryny roztopić dodać 2 łyżki kakao, 2łyżki cukru, ucierać łyżką aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane jajko, jeszcze ucierać, po czym wylać na piane. SKMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszczółka maja Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2006 polecam róznież dodanie do masy brzoskwiń z puszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszczółka maja Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halina mlodzieniak Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 mo ja tez mam podobny przepis na krem budyniowy ale uzywam jaj w calosci, a co do wierzchu radzilabym zmiast bialek uzyc smietane 30% ubita , zodajac lyzke cukru pudru i zelatyne rozpuszczona w wodzieM2 lyzeczki> Gwarantuje ze bedzie rowniez smakowalo, :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Ile powinno być proszku do pieczenia?, bo ja mam w przepisie 1/2 łyżeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.