Skocz do zawartości

Zraziki ze schabu


Jola W.

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis jest od mojej cioci, która jest kucharką z zawodu!!

kotley schabowe (ilość wg uznania)

cebula

marchewka

ogórek kiszony

sól, pieprz, vegeta

ketchup

mąka

tłuszcz do smażenia

Schab ubić jak na kotlety, posolić, popieprzyć i posmarować ketchupem. Na każdy rozbity kotlet położyć cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę w paski oraz ogórek kiszony. Kotlety zwinąć tak jak rolady, obtoczyć w mące i podsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Następnie podlać wodą i gotować ok. 1 godz. na wolnym ogniu. Z powstałego rosołu zrobić sos (podbić mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody), doprawić do smaku vegetą i dusić w tym sosie jeszcze około 15-20 min.

Polecam, smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ja też robię zraziki ze schabu ale trochę inaczej. Rozbite kotlety schabowe posypuję vegetą, a następnie smaruję musztardą. Na każdym kotlecie układam plasterek sera żółtego, po kawałeczku kiełbasy i ogórka kiszonego. Zwijam i spinam wykałaczkami. Tak przygotowane zraziki (bez obtaczania w czymkolwiek) obsmażam w brytfannie, po czym zalewam wodą ale tak do 3/4 wysokości zrazików żeby nie były całe zakryte, a wierzch posypuję przyprawami (czosnek, zioła prowansalskie, przyprawa do szaszłyków).Gotuję je też ok. 1 godz.Sosu niczym nie zagęszczam.Polecam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja też robie schab a'la zrazy ale jak to zwykle bywa wygląda to inaczej. Rozbijam mięso zwijam następnie z boczkeim wędzonym, żółtym serem, liśćmi szpinaku oraz odrobina czosnku. Obtaczam w jajku i bułce dwukrotnie, bardzo dokładnie. Smażę na rumiano, przekładam do żaroodpornego naczynia i zapiekam jakieś 15 minut by mieć pewność że mięso dojdzie. Aha, dodaje oczywiście na każdy taki "zrazik" odrobine masła by mięso nie wysłchło. podaje z sałata rzymską podsmażona na oliwie z czosnkiem oraz z ziemniakami. Polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.