anulak Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Produkty: *30 dkg maku *8 jajek *3 łyżki tartej bułki *1/2 paczki proszku do pieczenia *1/4 kg cukru *zapach migdałowy Mak sparzyć, przekręcić przez maszynkę, utrzeć jaja z cukrem(całe), dodać skręcony mak, bułkę, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.Wlać do tortownicy, piec 45 minut. Przekroić tort na dwie części(nasączyć) i przełożyć kremem. Na wierzch polać polewą z białej czekolady. Polecam gorąco, bo naprawdę pyszne ciasto, wszyscy moi znajomi nim się zajadają. Cytuj
anulak Opublikowano 23 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Odnośnie kremu: ja stosuje ten co pisałam wcześniej w metrowcu i miodowniku. :lol: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Proponuje 25 dag maku poniewaz wychodzi dosc twardy placek,i jesli to ma byc tort to proponuje podwojna porcje upiec.Taki sam przepis posiada moja mama tylko jak napisalam z mniejsza iloscia maku,jest wielokrotnie sprawdzony, naprawde dobry.Swietnie smakuje z masa kawowa. :lol: :lol: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 acha i co do ucierania jajek,lepiej jest ubijac najpierw bialka na sztywna piane i dodawac najpierw cukier a potem zoltka,wsypac mak z bulka i proszkiem,delikatnie lyzka drewniana wymieszac.Takie jest moje zdanie,ale nikomu tego nie narzucam, kazdy ma swoj sposob.Pozdrawiam. :lol: Cytuj
arabika Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Mam podobny przepis ,jest tu gdzieś na forum .Po upieczeniu nasaczam go kawa lub herbata z wódka ,daje krem kawowy i jest pycha .Tylko dawno go nie robiłam bo przepis na krem którego uzywałam jest na bazie jajek a wiadadomo teraz lepiej z surowych jaj zrezygnować :lol: .Moze ktos ma pomysł na krem kawowy bez jaj .Pozdrawiam :lol: Cytuj
arabika Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Znalazłam w przepisach mojej mamy bardzo podobny przepis Jest tam 25 dkg maku 3 krotnie mielonego i nie ma w tym przepisie proszku do pieczenia Żółtka uciera się z cukrem dodaję sie mak a z białek ubija się piane i dodaje sie do masy .Mozna go przełozyć kremem albo tylko polac czekoladą i posypac orzechami .Pozdrawiam Cytuj
ali Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Proponuje 25 dag maku poniewaz wychodzi dosc twardy placek,i jesli to ma byc tort to proponuje podwojna porcje upiec.Taki sam przepis posiada moja mama tylko jak napisalam z mniejsza iloscia maku,jest wielokrotnie sprawdzony, naprawde dobry.Swietnie smakuje z masa kawowa. :lol: :lol: Jola, wpisz ten sprawdzony przepis od mamy i na masę kawową też. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Ali przepis jest ten sam tylko zamiast 30 dag.maku,jest 25 dag.A masa kawowa: kostka masla 2 zoltka 3 kopiate lyzki cukru pudru(lub wiecej,wg uznania) 1/4 naparu z kawy(3 duze lyzeczki kawy naturalnej zalac 1/3 szklanki wrzacej wody) kieliszek spirytusu.sok z polowy cytryny. Maslo z cukrem utrzec na puch.Jajka sparzyc wrzaca woda(2 min.),odzielic zoltka.Zoltka dodawac do masla,ucierac,dodawac stopniowo po lyzce goraca kawe,sok z cytryny,spirytus. Na tort nalezy zrobic wszystko podwojnie. :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi