zuziorek Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Ciasto: 25 dkg masła 3 szkl mąki 1 1/2 szkl cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy Zagnieść ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki. Można ciasto wyłożyć na jedną dużą blaszkę lub uformowć prostokąty, jajka lub tym podobne. Pamiętać o ozdobnych bokach by polewa nie uciekła. Piec ok 20 min w temp. ok 180 s Polewa: 30dkg krówek (najlepiej kruche) kostka masła Rozpuścić masło i dodać pokruszone krówki. Na małym ogniu doprowadzić do jednolitej masy, tzn: od czasu do czasu zdejmować z ognia i użyć miksera. Polać ciasto i przyozdobić według uznania. Cytuj
Dorunia Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Bardzo fajny przepis na zbliżające się święta...masa ciekawa i prosta,a można dodać gotową masę krówkową i będzie jeszcze szybciej 🙂 Cytuj
ela52 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Witaj Zuziorek!!! Suuper przepis na zblizajace sie swieta. Mozna dac gotowa mase krowkowa i bedzie o wiele szybciej. 🙂 🙂 🙂 Cytuj
Jolanta Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Hej 🙂 ! chce spytac czy moze byc mleko zageszczone slodzone ale uprzednio ugotowane na karmel zamiast krowek?Bo mysle ze bedzie taka sama masa co z krowek 🙂 .Pozdrawiam! Cytuj
zuziorek Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Witajcie dziewczyny! Odgrzebałyście mój przepis a ja właśnie myślałam o moim ulubionym mazurku. W tym wypadku jak dla mnie masa karmelowa zostaje daleko w tyle....choć smak pewnie jest zbliżony. Masa krówkowa tak fajnie zastyga, szybko się ja robi i mazurek mozna jeść tygodniami /u mnie znika w mig/Ozdabiam masą marcepanową i migdałami... Warto spróbować, polecam 🙂 Cytuj
kaya Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Hej Kasiulka! Jestem wdzięczna za przepis na mazurek. napewno upiekę go na święta.TO JUŻ ZA 2 TYGODNIE. pozdrawiam KAYA. Cytuj
zuziorek Opublikowano 26 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Przy tym mazurku nie trzeba czekać tak długo 🙂 mozna zrobić go w tym tygodniu, ale czy dotrwa? 🙂 Cytuj
zuziorek Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Już pierwsze ciasto swiąteczne gotowe: Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Witaj Kasiu! Jaki piękny mazurek upiekłaś, wszystkie ciasta już wspaniale pieczesz. Ja nie mogę uwierzyć że Ty z początku nie potrafiłaś piec i teraz bez obaw wszystkie Twoje wypieki będa wyśmienite, gratuluję. Pozdrawiam Cytuj
zuziorek Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Dziękuję Halinko sama jestem z siebie dumna. Na święta jadę do rodziców /mąż jeszcze na morzu/ i zdeklarowałam się że upiekę ciasta. Jutro z rana jeszcze warstwowiec Apsik i ciasto z hałwą Dorotki. Forum dodało mi skrzydeł..... :oops: Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Kasiu to naprawdę cieszy, wiem sama po sobie. Zobaczysz jaką radosć bedziesz miała jak Ciebie mama pochwali a jak to człowieka podbudowuje. Cytuj
Dorota Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Polecam na tegoroczne Święta Wielkanocne tego mazurka :mrgreen: Bardzo szybko się go robi - aaa... jest pyszny :mrgreen: Dzięki Zuziorku za przepis :razz: Ja zrobiłam ciasto, a dekoracją mazurka zajął się mąż :mrgreen: Cytuj
apsik Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Dorotko bardzo apetyczny ten mazurek ,zasługuje na 6. Mam jeszcze pytanie czy można zrobić go szybciej i kiedy,z gory dziękuję za odpowiedż. Cytuj
Dorota Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Dziękuję Elu :mrgreen: Można zrobić go wcześniej (tak około 3 dni). Pozdrawiam :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.