Skocz do zawartości

Babka trojkolorowa/szybka


Goska A.

Rekomendowane odpowiedzi

Podaje przepis na babke.Przepis sprawdzony, prosty, wynik pewny.

Babka makowa-kakaowa

(Proszynski i S-ka)

2 kopiaste szklanki maki,

25 dag margaryny,

8 łyżek oliwy,

5 jaj,

szklanka cukru,

sok z cytryna,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

łyżka ciemnego kakao,

pół szklanki maku(biorę już zmielony),

aromat waniliowy.

Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa

Tłuszcz utrzeć z żółtkami i cukrem na puszysta masę. Ucierając dodawać oliwę, łyżeczkę soku z cytryna i aromat waniliowy oraz dwie szklanki maki wymieszanej z proszkiem, do pieczenia. Z białek ubić bita pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Masę podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać łyżkę maki, do drugiej –kakao, do trzeciej wsypać mak. Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bulka tarta, przełożyć ciasto kakaowe, potem białe i na końcu z makiem. Wstawić do piekarnika na 50 minut i piec w temp.180 st.C. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Po upieczeniu posmarować polewa czekoladowa.

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.