Goska A. Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 Podaje przepis na babke.Przepis sprawdzony, prosty, wynik pewny. Babka makowa-kakaowa (Proszynski i S-ka) 2 kopiaste szklanki maki, 25 dag margaryny, 8 łyżek oliwy, 5 jaj, szklanka cukru, sok z cytryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka ciemnego kakao, pół szklanki maku(biorę już zmielony), aromat waniliowy. Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa Tłuszcz utrzeć z żółtkami i cukrem na puszysta masę. Ucierając dodawać oliwę, łyżeczkę soku z cytryna i aromat waniliowy oraz dwie szklanki maki wymieszanej z proszkiem, do pieczenia. Z białek ubić bita pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Masę podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać łyżkę maki, do drugiej –kakao, do trzeciej wsypać mak. Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bulka tarta, przełożyć ciasto kakaowe, potem białe i na końcu z makiem. Wstawić do piekarnika na 50 minut i piec w temp.180 st.C. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Po upieczeniu posmarować polewa czekoladowa. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.