zazula226 Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Składniki: - 60 dag matjasów - 2 cytryny - biały pieprz - olej - szklanka mleka Sposób przygotowania: Majtasy zalać mlekiem wymieszanym ze szklanką wody. Odstawić na około 30 minut. Cytrynę sparzyć, wytrzeć i możliwie jak najcieniej okroić skórkę, którą następnie pokroić w cieniutkie paseczki. Z cytryny wycisnąć sok. Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w niezbyt szerokie kawałki. Śledzie układać warstwami w słoiku. Każdą warstwę skrapiać sokiem z cytryny, posypywać pieprzem i paseczkami ze skórki cytrynowej. Zalać olejem lub oliwą. Odstawić do lodówki na 24 godziny, do przegryzienia. Przepis wynalazłam z superstarego poradnika domowego mojej babci...:lol: ale jest super, polecam jak ktos lubie dziwne połaczenia śledzików;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdalena Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Chętnie wypróbuje ten przepis !!! Jest okazjia zbliżających się świąt , więc śledzie mają miejsce na stole pozdrawiam Magdalena!!! :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazula226 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 mam nadzieje, że podzielisz się informacją, czy smakują! one są z działu "dziwnych, ale dobrych połączeń różnych składników" jak to mój mąż nazywa.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.