DeLarge Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2006 witam wszystkich forumowiczów, jestem tutaj nowy i mam pewne pytanie które nurtuje mnie już dosyć długo: znacie przepis na napój pomarańczowy który robiony był ze skórek pomarańczowaych...pragne przypomnieć sobie smak dzieciństwa kiedy pomarańcze były tylko na święta gdy tylko statek z Kuby się nie spóźnił... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Mialam kiedys taki przepis ale nie wiem czy go znajde,sprobuje.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batirek Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Czy chodzi Ci o sok taki z marchwią?taki posiadam ale nie wiem czy podawać.........?Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2006 wiesz pamiętam ten smak z początku lat osiemdziesiątych a nie pamiętam składników, jeśli możesz to podaj mi co masz a na pewno wypróbuję choć jak mama to robiła to nie pamiętam żeby korzystała z marchwi i pomarańczy...to było ponad dwadzieścia lat temu :lol: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batirek Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 6 szt pomarańczy 3/4 kg.marchwi 1 kg. cukru (zagorować w 1 litrze wody) 2 małe torebki kwasku cytrynowego Pomarańcze sparzyć,4 sztuki pozosrawić z "białą skórką",dwie zaś obrać dokładnie pokroić drobnopomarańcze i marchewkę,włożyć do 3-4 l.garnka,gotować do miękkościokoło 1 godziny.Następnie wszystko zmiksować i przetrzeć przez sito.Dodać ok 10 litrów przegotowanej wody.Doprawić do smaku kwaskiem.Robić ok.2 dni przed spożyciem.Zyczę smacznego Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 To ja wlanie mam dokladnie taki sam przepis.Byc moze zamiast marchwi mozna zrobic z samych pomaranczy,teraz ich nie brakuje. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 dzięki za przepis, mam tylko jeszcze jedno pytanie...co ze skórkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogun11 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Ja robię taki.... -3 duze pomarańcze ( z tego 1 obrana a 2 ze skórką-)-dobrze wymyć i polać wrzątkiem. -4 duuże marchwie....(składniki kroję w kostkę) -2 kubki cukru (można mniej..my wolimy słodki) -2 łyzki płaskie kwasku cytr.lub sok z 2 cytryn Zalać litrem i rozgotować ok 2 godz.(polecam garnek ciśnieniowy`30min) Przestudzone zmiksować w blenderze Do musu dolać wcześniej przegotowaną wodę w ilości 8l (2 kubki cukru+ 2 łyżki kwasku cytrynowego) Zamiast kwasku moze być sok z 2-3 cytryn..a cukier oczywiście do smaku.Najlepszy smak ma na drugi dzień.Pijemy przez 3 dni.Smakuje wyjątkowo a ja rozdaje tylko przepisy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.