Skocz do zawartości
ina12

Barszcz Wielkanocny

Rekomendowane odpowiedzi

"Moja kuchnia" Barszcz: 1 cebula, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/2 selera, 15 dag białej kiełbasy, 2 łyżki maki pszennej, 2 ząbki czosnku, 1,5 l. wody, sól, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie. Ponadto- jajka ŻUR: 1/2 szklanki maki żytniej razowej, 1/2 l przegotowanej ciepłej wody, 3 ząbki czosnku, kromka zwykłego chleba. Sposób przyrzadzania: Żur: Makę wymieszać z wodą i wlać do kamiennego garnka. Dodać obrane ząbki czosnku i chleb. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. ( żur musi mieć kwaskowaty smak) Barszcz: Warzywa oczyścić, umyć, zalać wodą i ugotować razem z kiełbasą. Wywar przecedzić, dodać żur i rozprowadzić mąką. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do wywaru i zagotować. Podawać z pokrojoną białą kiełbasą i ugotowanymi na twardo jajkami. Uwaga-- proszę nie brać pod uwagę tej małej gramatury białej kiełbasy na której gotowały się warzywa. ina12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko - idzie wielkanoc i mam pytanie w związku z tym,gdzie kupujesz mąke żytnią razową, chciałabym sama zrobić żurek ale nie wiem gdzie można dostać. W Tesco szukałam ale nie znalazłam(może żle szukałam?). Czy moge zrobić żurek w szklanym słoju,nic sie nie stanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zurek robię z "gotowca". W sobotę rano gotuję boczek na wodzie, lub wędzone żeberka. Mięsko po ostudzeniu idzie do święconki, a rosół uzywam do żurku. Do rosołu dodaję żurek z butelki i doprawiam do smaku. PYCHOTKA. Można dodać jeszcze suszonych grzybków. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ewa W niektórych sklepach spozywczych,czy w takich "wielobranzowych" mozna dostac specjalna make na zurek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też tak robię :grin: ,no i duuużo czosnku i majeranku :mrgreen: a nawet trochę chrzanu dorzucam. No...zostało 2 tygodnie do świąt :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu - poszukam w sklepach ale wątpie aby tutaj gdzie mieszkam była :grin: . Marra i Basga dzięki...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ewunia ja żurek dostaję od sąsiadki zięcia z piekarni i tylko doprawiam. jak nie dostaniesz mąki kupić to kup żurek w butelce jest w plastikowej w sprzedaży. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko - mój mąż niedawno dzwonił do nowo poznanego pana piekarza i kupi od niego mąkę. Spróbuje zrobić wreszcie sama,jestem bardzo ciekawa jaki będzie miec smak. Ten kupny w butelce zdarza się miec czasami zbyt kwaskowaty smak. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ewuniu smak będzie napewno bardzo dobry, w szklannym słoju możesz śmiało go zrobić. to nie sprawia żadnej róznicy. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko - już się nie moge doczekać kiedy zrobie pierwszy raz w swoim życiu żurek. Zrobie w słoju,mam taki duży po ogórkach. Pozdrawiam serdecznie Ewa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko - bardzo dziękuje za odpowiedż i wyrozumiałość... :) Pozdrawiam cieplutko Ewa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.