Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 NA BISZKOPT: -4 jaja -1 szklanka cukru -0,5 szklanki mąki mąki pszennej -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -2-3 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREM CZEKOLADOWY: -2 budynie czekoladowe -0,5 litra mleka -1 kostka (250 g) masła CZEGOŚ TU JESZCZE BRAKUJE: -5 dag rodzynek -5 dag posiekanych orzechów -5 dag posiekanych migdałów -5 dag pokrojonej w kostkę czekolady -2 galaretki pomarańczowe -1 paczka biszkoptów -polewa czekoladowa BISZKOPT: Hmm... Poprostu standard :D Czyli upiec tak jak zwykle, korzystając z własnych doswiadczeń kulinarnych (a w razie braku takowych- z różnych przepisów na tej stronie). Rozmiar blachy- 25x36 cm. KREM CZEKOLADOWY: Budynie przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w podanej ilości mleka. Wystudzić. Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać aż masa będzie jednolita, gładka...poprostu kremowa :D A TERAZ... Galaretki ropuścić w 2,5 szklanki wody i odstawić. Na biszkopt nałożyć cały krem. Posypać go bakaliami i czekoladą. Ciasto zalać tężejącą galaretką. Zanim zastygnie położyć na niej biszkopty- jeden obok drugiego. Lekko je docisnąć i odstawić do lodówki, aby stężało. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową. Jeszcze nie miałam okazji upiec tego cuda. Wielokrotnie jednak miałam okazję go spróbować, ponieważ jest to popisowe ciasto mojej cioci, serwowane przez nią na każdym wiekszym zjeździe rodzinnym. Naptrawdę trudno poprzestać na jednym kawałku... :-) Smacznego!!!!!!!!!! Cytuj
Jola_A. Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 no,no zapowiada sie niezle. :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.