Skocz do zawartości

Kasza gryczana zapiekana z serem-pyyycha :D


Jamaica

Rekomendowane odpowiedzi

-1 czubata szklanka suchej kaszy grycznej -1,5 szklanki wody -2 łyżki oleju -1 szklanka śmietany -0,5 kg tłustego, białego sera (jeśli macie możliwość użyjcie prawdziwego, wiejskiego... nic nie dorówna temu smakowi :D) -2 jaja -sól -pieprz -szczypta mielonej papryki -ze 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny W rondlu rozgrzać olej, wsypac suchą kaszę i smażyć ją tak przez 3 minuty, nie przestając mieszać. Kaszę zalać gorącą wodą, dodać przyprawy. Gotować na najmniejszym ogniu, często mieszając, aż ziarenka wchłoną cały płyn. Wtedy rondel przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka lekko ubić (tylko tak,żeby się spieniły) z solą, pieprzem i zieleniną. Ser rozdrobnić i wymieszać z nim jajka. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego pół kaszy, a na nią cały ser. Na wierch położyć pozostałą kaszę. Powierzchnię wyrównać, zalać śmietaną i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Potrawa jest gotowa, gdy smietana lekko się zarumieni. Doskonała z kefirem czy zsiadłym mlekiem. Z delikatną surówką też niczego sobie :D Smacznego!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.