Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
mysia1316

Ciasto cytrynowe pyszne

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto cytrynowe pyszne

Ciasto:

18 dag mąki krupczatki

18 dag cukru

6 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól

do przygotowania formy:

2 łyżki margaryny

2 łyżki bułki tartej

Krem:

1/2 kostki margaryny

1 szklanka cukru

2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 cytryny

Lukier:

3 łyżki cukru pudru

sok z 1 cytryny

Przygotować ciasto: jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dalej ubijając, dodać cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia (25x40cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec

30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.

Przygotować krem: margarynę, cukier i 2 szklanki wody zagotować. Wycisną sok z cytryn. Mąkę ziemniaczaną, 1/2 szklanki wody, sok z cytryn wymieszać, wlać do gotującej się wody z margaryną i cukrem, stale mieszając, i chwilę gotować, aż masa zgęstnieje.

Ciasto przekroić w poprzek na pół, polać ciepłym kremem i złożyć obie połówki.

Przygotować lukier: do cukru pudru dodać sok z cytryny i ucierać, aż masa stanie się szklista. Wierzch ciasta pokryć lukrem. Można go też ozdobić esami-floresami z gotowej polewy czekoladowej.

SMACZNEGO!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Upiekłam to ciasto wczoraj i uwazam że jest pyszne.zamiast lukru posypałam pudrem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich :grin: Mój przepis na ciasto cytrynowe Ciasto 1 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 6 jajek 2 kisele cytrynowe bez cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 250 ml śmietany (36%) 1 opakownie galaretki cytrynowej 4 łyżki cukru pudru Przyrządzanie Ciasto Jajka ubić z cukrem na gładką masę Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia wymieszać razem, wsypywać łyżką do masy jajecznej i mieszać łyżką Dodać sok z cytryny i wymieszać Ciasto wstawić do formy wyłozonej papierem Piec około 30 minut Masa Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i ostudzić Śmietaną schłodzoną w lodówce ubić z cukrem Do śmietany wlewać tężejącą galaretkę i ubijać dalej. Wystudzone ciasto nasączyć syropem: 125 ml przegotowanej ostudzonej wody + sok z 1/2 cytryny i przełożyć masą Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.