Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
pszczółka maja

Likier Kawowy

Rekomendowane odpowiedzi

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 125 ml spirytusu, niepełna szklanka cukru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej. 3/4 puszki mleka wlać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Jak będzie ciepłe wsypać cukier i podgrzewać dalej na małym ogniu cały czas mieszając. Rozrobić kawę z pozostałą ilością mleka i wlać do mleka z cukrem. Podgotować chwilkę i następnie ostudzić cały czas mieszając. Gdy ostygnie wlać strumieniem spirytus cały czas mieszając. Smacznego

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Kasiulek    1

Moja mama robi coś podobnego z tym, że nie dodaje cukru, kawy i zamias spitytusu dodaje 0,5 litra wódki. Ponad to nie wylewa mleka z puszki tylko je w niej gotuje przez dwie godzinki (puszka musi być zamknięta). Gdy już mleczko się zagotuje stawia zamkniętą puszkę do całkowitego ostudzenia :razz: Wystudzone mleko (na dnie puszki wytworzyło się coś w rodzaju toffi- je również wyskrobuję) wlewa do dosyć wysokiego naczynia i powoli, cały czas mieszając dolewa wódki. Gdy już likier mleczny (bo chyba nie można nazwać tego kawowym :razz: ) jest gotowy przelewa go do butelki. Pyszne! Jeśli ktoś woli słabszy likier dodaje mniej alkoholu :grin:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×