basga Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Może mój syrop jest ciemniejszy bo kwiaty już były obsypane żółtym pyłkiem,zaczynały przekwitać. Cytuj
krysia50 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Zrobiłam ten syrop z dwóch porcji, ale dziś właśnie nastawiłam następne dwie - po prostu rewelacja, dziękuję za przepis. Znajomi nie mogli uwierzyć, że to z kwiatów bzu, a było tak!!! och jakie to dobrrrre, po prostu pycha ,przepis poszedł w świat. Cytuj
krysia50 Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Zapomniałam dodać, że zrobiłam z przepisu Dorosi. Pozdrawiam. Cytuj
Dorunia Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Moje baldachimy moczą się i dzisiaj wieczorem będę robiła syrop...na razie z 2 porcji,ale to nie koniec :grin: Cytuj
Majka9 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Moje kwiatki też się moczą do poniedziałku :grin: Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy , robie ten sok pierwszy raz , ale tak zachęcająco sie wszystkie wypowiadałyscie ,że się skusiłam . Cytuj
Dorunia Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Ja już 2 porcje mam w słoiczkach,a dwie następne już się moczą i we wtorek będą robione...z dwóch porcji wyszło mi 16 słoiczków,12 większych i 4 takie mniejsze :grin: Majka nie będziesz żałowała jak zrobisz i posmakujesz...PYSZOTKA :lol: Cytuj
Majka9 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 no i soczek mam już w słoikach .Wyszedł ładny klarowny i ma taki ładny kolor. Faktycznie jest bardzo dobry :grin: Cytuj
Dorunia Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Miałam rację pisząc,że nie będziesz żałowała jak go zrobisz Majeczko :grin: Cytuj
ROKSANA Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 A ja słyszałam o jakimś syropie z tych kuleczek czarnego bzu? Może ktoś co o tym słyszał... Cytuj
basga Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 z kwiatów syropu nie robiłam ale za to sok z owoców czarnego bzu jest rewelacyjny na zimowe przeziębienia-osobiście się o tym przekonałam / najlepiej popijać taki gorący /. Ja robię go tak: zbieram kiście bzu,płuczę go,widelcem odrywam owoce od łodyżek. Na 1kg owoców biorę 1kg cukru,gotuję aż zrobi się dużo soku i gorący wlewam do małych słoiczków,zakręcam i odwracam do góry dnem. Roksanko....ja robię jak wyżej :grin: Cytuj
Dorunia Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Kiedyś też robiłam sok z owoców czarnego bzu,ale jak poznałam przepis na syrop z kwiatów to zaprzestałam robienia z owoców...ten drugi robi się o wiele szybciej i nie ma tyle bałaganu po zrobieniu i nie trzeba się martwić,że coś się zaplami. Cytuj
Dorunia Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Kobietki podnoszę wątek,bo już zakwitł czarny bez i można zrywać baldachimy :D Cytuj
basga Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Nawet ostatnio na ogrodniczym dawałam dziewczynom ten przepis...sama muszę też znowu zrobić,zwłaszcza,że ostatnio coś mnie gardło boli. :D Cytuj
Gość Drakuun Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Wszyscy piszą przepisy a wie ktoś może kiedy najlepiej zrywać bez, kiedy jest najbardziej dojrzały??? I słyszałam również, że przed robieniem soku owoce powinny być przemrożone, czy to prawda? Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.