Skocz do zawartości

Żelatyna


Gość sikorka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sikorka

Nie wiem ile czasu ją namaczać i czy trzeba ją jakoś podgrzewać żeby się rozpuściła?...Proszę o szybką pomoc..Czasem w przepisach jest także napisane aby żelatyn rozpuścić w gorącej wodzie a potem ostudzić....mnie zawsze żelatyna zastyga zanim zdąży ostygnąć...Czy ktoś jest w stanie udzielić mi jakiejś rady....To pilne:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żelatynę w listkach zawsze się namacza, natomiast żelatynę tzw. sypką, w torebce - rozpuszcza się w gorącej wodzie. Ja zawsze korzystam z tego drugiego sposobu. Zazwyczaj taką żelatynę rozpuszcza się w małej ilości wody np. 3 łyżki żelatyny na 1/2 szklanki gorącej wody - ponieważ taka proporcja pozwala nam na utrzymanie dużej ilości np. ubitej śmietany. Taką żelatynę przygotowuję zawsze tuż przed ubijaniem śmietany, i gdy tylko żelatyna 'zrobi się letnia' już ją wlewam do ubitej śmietany. Nigdy nie czekam, aż żelatyna ostygnie całkowicie, bo ona natychmiast tężeje i to 'mocno' :) A później trzeba znowu ją podgrzewać czekać, aż się ostudzi, i tak w kółko. Dlatego polecam mój sprawdzony sposób :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.