Gość Netha Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2006 Witam, szukam przepisów na różne masy do rolady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2006 Witam serdecznie :) Do rolady biszkoptowej można użyć masę śmietankową (ubić śmietanę 30% z cukrem), masę budyniową (ostudzony budyń utrzeć z masłem), albo też masę maślaną (ubite na parze jajka, ostudzić, a następnie utrzeć je z masłem). A co do rolady z ciasta kruchego, to zaproponuję pewien przepis :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Netha Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2006 Dorotko, właśnie myślałam o masie z śmietaną, ale mam obawy czy mi się ta smietana kremówka ubije (mam złe doświadczenia)... :) ale może zrobie własnie budyniową, do środka mogłabym dać galaretkę, zeby ładnie wyglądała... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2006 Śmietana do ubijania powinna być schłodzona, no i świeża (należy patrzeć na datę spożycia, bo mi właśnie tylko i wyłącznie śmietana nie ubija się z tego powodu, tzn. zrobi się z niej masełko :oops: ) Ja zawsze ubijam śmietanę 30% - jednak wymaga ona długiego ubijania. Jakoś wolę ją bardziej niż 36% :) Później utwardzam ją 'śmietan-fixem' albo tężejącą żelatyną. No i oczywiście do ubijania dodaję cukier puder i cukier waniliowy. No, ale masa budyniowa - to też dobry wybór. (Ja uwielbiam wszystko to, co zawiera budyń :oops: ) A do tego ta galaretka - roladka powinna wyjść super :) Życzę powodzenia :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2006 Kostka masla 1 czekolada deserowa 1 galaretka truskawkowa kieliszek spirytusu Czekolade rozpuscic z kilkoma lyzkami mleka,galaretke rozpuscic w niepelnej szklance goracej wody.Maslo utrzec dodawac wystudzona czekolade i spirytus,na koncu dodawac stopniowo po jednej lyzce tezejaca galaretke,ucierac.I masa do rolad gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elusia Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Witam Jolu,ciekawa masa takiego polacznia nie znam.Interesuje mnie jaka galaretka?Czy rozpuscic wedlug przepisu czy w mnijszej ilosci wody?Temat nie jest nowy,ale latem a zwlaszcza takim chlodnym wiecej sie objadamy. pozdrawiam elusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elusia Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Ale ze mnie gapa,przepraszm dopiero jak sobie przepisuje to widze jaka galaretka.Ale sie zastanawiam czy moze byc jasna,zeby kolor czekolady nie zmienic? elusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.