dsas Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Witam wszystkich i prosze o pomoc w znalezieniu przepisu na ciasto o nazwie BRUDAS .Kupilam go bedac w Polce w malej cukerni kolo Krakowa byl to wyrob domowy,moze wiec ktos zna przepis. Ciasto bylo cudowne do dzis niemoge zapomniec jego smaku. Bardzo bym chciala go zrobic sama??!!. Cytuj
Bernimek Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Może to ciasto występuje również pod inną nazwą? Podaj jakieś inne szczegóły tzn. rodzaj ciasta (biszkopt?), rodzaj masy, inne dodatki ... Tak z pewnością będzie łatwiej znaleźć ten niepowtarzalny smak ... Pozdrowienia! Cytuj
dsas Opublikowano 4 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Może to ciasto występuje również pod inną nazwą? Podaj jakieś inne szczegóły tzn. rodzaj ciasta (biszkopt?), rodzaj masy, inne dodatki ... Tak z pewnością będzie łatwiej znaleźć ten niepowtarzalny smak ... Pozdrowienia! Dodaje informacjie o Brudasie. Biszkopt byl czekoladowy /ciemny/ masa/ale jaka pycha/ tez ciemna wiec mysle ze wlasnie dlatego nazwano go "Brudasem". i dziekuje za reakcje!! Pa pa dsas Cytuj
Jola_A. Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Duzo nam nie powiedzialas. Masa ciemna , ale jaka? budyniowa? smietankowa? niewiadomo. I nic wiecej tam nie bylo zadnych owocow, orzechow, czekolady? Cytuj
Bernimek Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Tak sobie myślę, Jolu, że może ta masa to była z mleka skondensowanego z dodatkiem kakao (dlatego ciemna) ... Jadłam kiedyś takie ciasto, ale było to na suwalszczyźnie i jeszcze była na to bita śmietana! Cytuj
Jola_A. Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 hehehe, Bernimku, :D wiesz ze ja sobie dokladnie to samo pomyslalam, no ale zobaczymy, moze dowiemy sie cos wiecej o smaku tego ciasta. ach, az sama jestem ciekawa , co to za smakolyk. :D Cytuj
dsas Opublikowano 4 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Hi! Moi Drodzy . Dzieki za zainteresowanie wiec tak jak pisalam masa i ciasto bylo ciemne biszkopt raczej normalny a masa przypominala budyniowa zadnych bakali,czekolady bardzo prosty ale jaki smak!!!./takie ciasta tylko moge jesc jak jestem w polsce a to jest nie zaczesto/. Wiec niepozostaje mi nic tylko czekac na wiadomosc z przepisem.Dzieki!!?? dsas. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 No wiec upiecz biszkopt, zrob mase budyniowa, dodaj do niej kakao, i sprawdz czy to to o co ci chodzilo. A przepisow na mase budyniowa na forum znajdziesz tysiace. Acha, i koniecznie daj znac co wyszlo. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 No dobra podam ci przepis na mase. 1/2 l. mleka 3 duze lyzki cukru 2 cukry waniliowe 2 lyzki maki zwyklej 2 lyzki maki ziemniaczanej 3 zoltka kostka masla kieliszek spirytusu kopiata lyzka kakao Z mleka odlac pol szklanki wymieszac z maka i zoltkami. Reszte mleka zagotowac z cukrem. Do gotujacego mleka wlewac budyn powstaly z maki. Ugotowac. Wystudzic. Maslo utrzec, dodawac stopniowo zimny budyn, kakao, i na koncu spirytus. Cytuj
dsas Opublikowano 4 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Slicznie dziekuje z przepis zrobie go w przyszla sobote poniewaz wczoraj zrobilam Jolu twoj Truskawkowiec- Bananowiec/zobacz komentarz/.Ciesze sie bardzo ze znalazlam ta strone jest super.Spedzam duzo czasu na przegladaniu jej.Jak widze Jolu masz duzo fajnych przepisow w kolejnosci czeka "Kruche ciasto jablkowo sliwkowe" raz jeszcze dzieki pozdrawiam dsas Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi