Skocz do zawartości

Olsztyńskie Zapiekanki :)


pszczółka maja

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki na 4 porcje:

2 długa bagietka

0,5 kg pieczarek,

2 małe cebulki,

olej do smarzenia,

30 dag sera,

sól, pieprz, vegeta, papryka ostra i słodka

surówka:

pół kapusty pekińskiej,

marchewka,

pół czerwonej papryki,

pół puszki kukurydzy,

pół cebulki

dodatki:

pomidor, ogórek korniszony (doskonale pasuje sałatka szwedzka)

ketchup, majonez

Bagietki przecinamy na pół. Cebulki kroimy w paseczki. Wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemyprzyprawy. Gdy cebulka zacznie się robić miękka wrzucamy pokrojone w paseczki pieczarki. Bagietki przekrajamy na pół i układamy na nich pieczarki. Wkłądamy na ok 5 min do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie posypujemy starkowanym żółtym serem i zapiekamy aż ser się rozpuści.

Surówka:

Wszystkie składniki kroimy przyprawiamy solą i pieprzem. Wyciskamy sok.

Następnie układamy surówkę na zapiekanki. Następnie nakładmy pokrojone w plasterki pomidory i ogórki. Polewamy ketchupem i majonezem.

Myśle, że doskonale pasował by do nich sos czosnkowy (przepis na niego znajduje się tutaj na forum).

Takie zapiekanki są bardzo pyszne. U mnie nie jednokrotnie są na obiad.

Smacznego:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.