Pola Połetek Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2006 Ciasto: 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru Krem: 1 1/2 kostki masła 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 7 łyżek cukru kilka dojrzałych truskawek - zmiksować dodatkowo: 2 galaretki o dowolnym smaku 1 1/2 kg truskawek Ciasto: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną piane, dodawać po łyżce cukru i ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, ubić do rozmieszania się żółtek, wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać i wylać na wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem tortownicę. upiec w 175 stopniach, około 30 minut. Wystudzone nasączyć przegotowaną wodą z 1 łyżką cukru i sokiem z cutryny. Krem: W małej miseczce wymieszać budyń, obie mąki i cukier, wlać odrobinę mleka (z 1/2 litra) i wymieszać na gęstą masę. Dodać żółtka i dokładnie rozetrzeć. Dodać jeszcze trochę mleka, tyle, aby masę można było wylać. Resztę mleka zagotować najlepiej w garnku do gotowania mleka, wlać masę budyniowo-żółtkową i gotować mieszając do momentu aż masa będzie gęsta, jednolita i straci posmak surowej mąki. ostudzić pod przykryciem. Masło rozetrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i na końcu zmiksowane truskawki, ale nie za dużo, żeby masa się nie zwarzyła. Na nasączonym spodzie rozłożyć krem i ułożyć na nim umyte i osączone truskawki, stożkami do góry. Lekko wcisnąć każdą z truskawek w krem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie zalać tężejącą galaretką. Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podano w przepisie (o 1/3 mniej). Polecam to ciasto. Jest nie tylko pyszne, ale i fantastycznie wygląda po przekrojeniu. Może być ozdobą każdego imieninowego stołu. Właśnie idę piec biszkopt i ugotować budyń. Raniutko dokończę dzieła i ciasto będzie gotowe na popołudniowy deser. Życzę smacznego!!! Pola :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2006 Witaj Pola.Tort zrobiłam, jest a właściwie był :-) pyszny.Ponieważ jest bardzo gorąco , nie piekłam biszkoptu tylko użyłam małych biszkopcików, reszta była już tak jak w Twoim przepisie. Jeżeli ktoś się wah a to zachęcam bo jest pyszny i szybki w przygotowaniu. Pozdrawiam :-) :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola Połetek Opublikowano 20 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2006 Witaj Basiu! Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Jest to jeden z moich starych i wypróbowanych przepisów, które i moja rodzina uwielbia. A przy ty,, że smaczny cieszy także oczy. Jeśli truskawki są duże to w przekroju ciasto wygląda też bardzo ładnie. polecam Ci także tort serowy mojego autorstwa. Niestety w poniedziałek złamałam rękę w łokciu, na szczęście lewą, więc nie dopiszę nic nowego. Jedną głupio się pisze, i zbyt wolno. le jak już wydobrzeję, pomyślę nad czymś nowym, ze starego zeszytu. pozdrawiam. pola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Witaj Pola , do Twojego tortu serowego przymierzam się już od pewnego czasu, jak zrobię to dam znać jak nam smakowało.Zyczę szybkiego powrotu do zdrowia, pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.