Pola Połetek Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Nadzienie: 1 kg kapusty białej 5 dag tłuszczu 3 dag grzybów suszonych 1 jajko 2 cebule sól, pieprz Ciasto: 6 dag drożdży 3 dag cukru 75 dag mąki 24 dag masła lub margaryny 6 żółtek 45 dag śmietany sól Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać odrobinę mleka i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać resztę składników i odstawić do wyrośnięcia. Kapustę drobno poszatkować przelać wrzątkiem i odstawić do obcieknięcia na durszlaku. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na tłuszczu, dodać kapustę i dusić. Dodać ugotowane i posiekane grzyby i przyprawy. Dusić do miękkości, odparować nadmiar wody, dodać surowe jajko i energicznie zamieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę do ścięcia się białka Wyrośnięte ciasto dzielić na małe kęski i nadziewać wystudzonym farszem. Układać na blaszkach, smarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor w 180 stopniach. Można je zamrażać i przed podaniem wsadzić na kilka minut do piekarnika. W mojej rodzinie nie może ich zabraknąć na Boże Narodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Witam! Polu robiłam podobne kapuśniaczki tylko że ja robiłam z kapustą kiszoną tęż były pyszne następnym razem muszę skorzystac z Twojego przepisu :grin: Pozdrwaiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola Połetek Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Witaj Kasiu, jak zrobisz to daj znać. U nas są one podstawą świąt. Mogę je upiec długo przed świętami i zamrozić, a przed podaniem podgrzać w piekarniku i smakują jak przed chwilą upieczone. Nawet znajomi jak przyjeżdżają to pytają, czy są te bułeczki z kapustą. Świetne są do barszczu jak i do czystego bulionu. Pozrdowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.