Pola Połetek Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Nadzienie: 1 kg kapusty białej 5 dag tłuszczu 3 dag grzybów suszonych 1 jajko 2 cebule sól, pieprz Ciasto: 6 dag drożdży 3 dag cukru 75 dag mąki 24 dag masła lub margaryny 6 żółtek 45 dag śmietany sól Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać odrobinę mleka i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać resztę składników i odstawić do wyrośnięcia. Kapustę drobno poszatkować przelać wrzątkiem i odstawić do obcieknięcia na durszlaku. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na tłuszczu, dodać kapustę i dusić. Dodać ugotowane i posiekane grzyby i przyprawy. Dusić do miękkości, odparować nadmiar wody, dodać surowe jajko i energicznie zamieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę do ścięcia się białka Wyrośnięte ciasto dzielić na małe kęski i nadziewać wystudzonym farszem. Układać na blaszkach, smarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor w 180 stopniach. Można je zamrażać i przed podaniem wsadzić na kilka minut do piekarnika. W mojej rodzinie nie może ich zabraknąć na Boże Narodzenie. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Witam! Polu robiłam podobne kapuśniaczki tylko że ja robiłam z kapustą kiszoną tęż były pyszne następnym razem muszę skorzystac z Twojego przepisu :grin: Pozdrwaiam Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Witaj Kasiu, jak zrobisz to daj znać. U nas są one podstawą świąt. Mogę je upiec długo przed świętami i zamrozić, a przed podaniem podgrzać w piekarniku i smakują jak przed chwilą upieczone. Nawet znajomi jak przyjeżdżają to pytają, czy są te bułeczki z kapustą. Świetne są do barszczu jak i do czystego bulionu. Pozrdowienia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.