Skocz do zawartości

Konfitura Z Płatków Róż


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

25 dag płatków róży cukrowej, czyli dzikiej róży 25-30 dag cukru sok z jednej cytryny Płatki róż rozwiniętych zebrać rano, gdy tylko obeschnie rosa. starannie oddzielić od kwiatu tylko same płatki, sypać je do wymytej i wyparzonej miski do ucierania. Drewnianą, także wyparzoną pałką ucierać płatki z cukrem,skrapiać sokiem z cytryny . Ucierać do chwili aż cukier całkowicie się rozetrze razem z płatkami na gładką, dość gęstą masę. Tak przygotowaną konfiturę- surówkę z róży włożyć do bardzo małych słoików, uprzednio wymytych i wyparzonych, suchych. Słoiki natychmiast uszczelnić. Konfitura-surówka z róży może być wykorzystana jako bardzo aromatyczny dodatek do tortów, do sernika oraz przekładańca drożdżowego. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

też dośc czesto robię konfiturę z płatków róży. Ja natomiast te płatki przekręcam z cukrem w maszynce do mięsa. Dodaję ją do powideł słiwkowych i wykorzystuję do pączków, rogalików, makowca (tutaj mieszam z dzemem wiśniowym). Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.