Solka Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Składniki: -1 szklanka mąki ziemniaczanej -2/3 szklanki mąki pszennej -5 jajek -1 szklanka cukru pudru -1 łyżeczka aromatu waniliowego -1 szklanka oleju słonecznikowego -1 szklanka ajerkoniaku -2 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -gotowa polewa czekoladowa -płatki migdałowe Przy pomocy miksera ubić jajka z cukrem pudrem, aromatem waniliowym i solą. Cały czas ubijając, bardzo wolno wlewać ajerkoniak, a następnie olej. Mąkę pszenną dokładnie połączyć z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po jednej łyżce tak przygotowanej mieszanki. Dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Formę nasmarować masłem i wyłożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180`C i piec około 60 minut. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. PS. Na Święta Wielkanocne ciasto można z powodzeniem upiec w formie do bab ;-) SMACZNEGO! :grin: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 mam pytanie jakie wymiary formy maja byc, bo wiadomo, ze formy do bab tez maja rozna wielkosc. Patrzac na skladniki to raczej zrobilabym je w sredniej tortownicy, ale na 100% pewna nie jestem. Cytuj
Solka Opublikowano 21 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Ja zawsze piekę Ciasto z Ajerkoniakiem w formie o wymiarach 21 cm x 25 cm ( ciasto nie powinno być zbyt wysokie po upieczeniu). Natomiast forma do bab najlepsza będzie duża ( surowe ciasto powinno sięgać max. do 2/3 wysokości formy). Jeśli chodzi o tortownicę, to wydaje mnie się, że średnia jest OK :grin: POZDRAWIAM!!! ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi