Skocz do zawartości

Marmoladki


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

2 kg jabłek np. antonówek, szarych renet 1 kg cukru 2 arkusze pergaminu Jabłka po umyciu upiec w piekarniku nie rumieniąc skórki. Gorące od razu przetrzeć przez sitko. Najlepiej przecier zważyć, z tej ilości otrzymuje się około 1,25 kg przecieru. Przecier wyłożyć do płaskiego szerokiego rondla lub miski i mieszając podgotować kilkanaście minut, następnie dodać cukier i jeszcze razem gotować do chwili, gdy kropla wylana na zimny talerzyk szybko tężeje. Rozłożyć arkusz pergaminu na deseczce, zwilżyć go zimną wodą. Wylać masę na pergamin, rozsmarować nożem do grubości około 1,5 cm, pozostawić do wystudzenia. Następnie przykryć z wierzchu drugim arkuszem pergaminu i ostrożnie odwrócić. Obeschnięty płat masy jabłecznej pokrajać nożem lub wycinać małą szklaneczką albo kieliszkiem marmoladki, ułożyć jeszcze na stole do obeschnięcia, a następnie otoczyć w cukrze i składać do pudełek lub puszek. Każdą warstwę trzeba przełożyć pergaminem. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.