ina12 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 2 i 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1/4 kostki margaryny 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody 2 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki sody, szczypta soli Do małego rondelka wkładamy połamaną na małe kawałki czekoladę i tłuszcz. Zalewamy wrzącą wodą i mieszamy aż się wszystko rozpuści. Następnie przesiewamy makę mieszamy z cukrem,sodą i solą. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną czekoladę ubijając mikserem. Pod koniec dodajemy 3 żółtka, śmietanę i cukier waniliowy i miksujemy 5 minut. Z białek ubijamy sztywna pianę i delikatnie mieszamy z masą. Pieczemy w dużej formie wyłożonej folią do pieczenia. Pieczemy w temp. 200* około 40 minut. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową i kroimy na kwadraty. Na środek każdego kawałka ciasta dajemy rozetkę z bitej śmietany udekorowaną wisienką. ina12 Cytuj
Jola_A. Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Bardzo mnie ten przepis zainteresowal, i chyba sie na niego skusze. Tak sobie pomyslalam, gdyby dodac garsc pokrojonych orzechow i pol czekolady pokrojonej w kawalki to byloby jeszcze ciekawsze ciasto. Prosze mi powiedziec czy to ciasto wychodzi wysokie czy raczej niskie. Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Ciasto piekę w tortownicy 30 cm. wychodzi wysokie. Z orzechami nie piekłam, będę musiała wypróbować. ina12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi