Skocz do zawartości

Leszcz Bez Ości


uretan

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to sposób na przyrządzenie tej smacznej, ale wysokoościstej ryby tak, aby ości nie stawały nam w gardle. Po 4 - 5 dniach marynowania drobne, najbardziej dokuczliwe ości stają się mięciutkie niczym jedwab i zupełnie nie przeszkadzają w konsumpcji. Składniki: 1,2 - 1,5 kg leszcz, 2 cebule. Marynata: 1 szklanka octu spirytusowego, 3 szklanki wody, łyżka cukru, łyżeczka soli, 5 ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, 10 ziaren czarnego pieprzu, 2 łyżki oleju lub oliwy. Wykon: Rybę sprawić, podzielić na niezbyt duże dzwonka, lekko posolić, obtoczyć w mące, usmażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia, ostudzić. Przygotować marynatę: zmieszać ocet z wodą, przyprawami, oliwą, solą i cukrem. Wolno doprowadzić do wrzenia, odstawić na 10 min pod pokrywką, aby przyprawy się "zaparzyły". Ostudzić. W naczyniu układać kawałki ryby przekładając cebulą pokrojoną w półplasterki. Zalać zalewą. Przez ok 2 godz. potrzymać w temperaturze pokojowej, później - do lodówki. W lodówce może stać do 3 miesięcy. W ten sam sposób można przygotować właściwie każdą rybę. Poza leszczem zalecam karpie (znika "mulisty" posmak) oraz okonie (ości!). Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.