uretan Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 Jest to mój ulubiony sposób przyrządzania kurczaka Składniki: 0,6 kg piersi kurczaka lub 0,8 kg "nóżek", mała puszka śmietany 22%, 2 cebule, 1 duży grzyb suszony, vegeta, sól, mąka krupczatka, pieprz, oliwa do smażenia. Wykonanie: Grzyb umyć, namoczyć w małej ilości zimnej wody. Piersi podzielić na niezbyt drobne kawałki (nóżki pozostawić w całości). Lekko posolić, odstawić na 15 min. Na patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oliwy. Mięso obsmażyć na dość dużym ogniu do zrumienienia, przełożyć do garnka. Na pozostały tłuszcz wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić na małym ogniu, dodać do mięsa. Namoczony grzyb pokroić w paseczki i dodać do garnka wraz z wodą z moczenia, wsypać łyżeczkę vegety. Postawić garnek na małym ogniu, dusić pod przykryciem 20 min, wyjąć mięso. Smietanę rozetrzeć dokładnie z 1 czubatą łyżeczką mąki, wymieszać z zawartością garnka, zagotować. Gdyby sos był zbyt gęsty dodać trochę wody, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć mięso, ogrzać do wrzenia. Podawać z ziemniakami z wody lub makaronem i czerwoną kapustą po poznańsku lub kwaskową surówką. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 Witaj Uretanie! Wiesz, że robię podobnie kurczaka i w mojej rodzinie jest ulubionym daniem. Tylko ja po usmażeniu wkładam do rondla, dodaję cebulę surową i zalewam śmietaną, no i tak duszę. Śmietana po wygotowaniu częściowym utworzy pyszny sosik - już nie zagęszczam mąką. Ale nigdy nie próbowałam dodawać grzybka, przy najbliższej okazji wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 20 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2006 Polecam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.