Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
ina12

Drożdżówka Bez Urabiania

Rekomendowane odpowiedzi

Minął tydzień jak otrzymałam przepis na drożdzówkę, dzisiaj ją upiekłam. Jest pyszna lecz w smaku dla niektórych osób może być za mało słodka, a oprócz tego jest mało pracochłonna.

W kolejności dodajemy następujące składniki:

5 jaj

10 dag drożdży - rozkruszyć

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka oleju

1 szklanka zimnego mleka

5 szklanek mąki

Nic nie robiąc odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyłożyć na dużą blachę prostokątną. Według własnego uznania można wyłożyć owoce i na to kruszonkę lub bez owoców.

ina12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj ino1

Ile czasu trzeba ją piec i w jakiej temperaturze?Odpisz proszę,mam ochotę upiec to ciacho.

Pozdrawiam :D ;-) :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Dorunia!

Ja mam piekarnik na prąd, nastawiłam na 180*C ale w instrukcji pisze że odchyłki dla każdej pozycji wynoszą + albo - 10*C nastawiłam na włączoną grzałkę dolną i górną jest to funkcja tradycyjnego pieczenia. Jeżeli chodzi o czas nie zwróciłam uwagi, następną razą jak będę piekła to dodam. Poprostu sprawdzałam do chwili zarumienienia i dodatkowo każde ciasto zawsze sprawdzam patyczkiem. Nie pytałam o czas i temp. bo wiedziałam że sobie poradzę. Doruniu ta drożdzówka ma jeszcze jeden plus, ona jest naprawdę pulchna.

Pozdrawiam.

ina12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dziękuję ino12 za szybką odpowiedż.W najbliższym czasie upiekę tę drożdżówkę i dam znać jaka mi wyszła.

Pozdrawiam :D ;-) :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Elu !

Naprawdę się nie wyrabia. Podając przepis to wpierw ja sama go sprawdzam i wtedy dopiero mogę go podać z czystym sumieniem na forum.

Pozdrawiam.

ina12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Ina. Drożdżówkę zrobilam dzisiaj , dokładnie według Twojego przepisu i muszę przyznać że jak zwykle Twoje przepisy są niezawodne :-) :-D . Pięknie wyrosła i jest rzeczywiście bardzo pulchna.Dziękuję za ciekawy i niepracochłonny przepis .Pozdrawiam :-) :D ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu witam Ciebie i dziękuję za dobrą i pozytywną wiadomość. Ja przed jej wypróbowaniem nie mogłam sobie wyobrazić że nic nie robiąc z składnikami tak ładnie to wszystko wyrośnie, inne osoby napewno też tak myślą jak ja przed jej wypróbowaniem i mają napewno obawy, a napisałam że przepis sprawdziłam.

Pozdrawia Ciebie serdecznie

ina12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do dzisiaj byłam przekonana ,że ciasto drożdżowe nigdy mi nie wyjdzie . Dlatego zabrałam się za przepis od Iny gdy męża nie było w domu i by rozczarowanie było mniejsze zrobiłam z połowy składników.

Ciasto mi wyszło i to dosłownie bo właśnie zjedliśmy ostatni kawałek. Mąż zachwycony bo uwielbia ciasto drożdżowe i już na jutro zamówił dużą blaszkę / bo przecież samo się robi/.

ina12 dziękujemy :D ;-) :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się bardzo za zaufanie i wypróbowanie tego ciasta, oraz dziekuję bardzo za pozytywne wypowiedzi.

Pozdrawia Was wszystkich.

ina12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ino, przepis ten w sam raz dla mnie bo nie potrafie piec ciast. Dzieci jeszcze małe, a mąż marynarz w sumie nie ma komu robić. Może zabrzmi głupio ale jak robisz kruszonkę?

Z poważanie dla twojego kucharzenia na "Smacznym"

Twój wierny obserwator

Zuziorek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kruszonka:

15 dag mąki

9 dag palmy

17 dag cukru

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną ochłodzoną palmę i szybko ręcznie zagnieść.

Do kruszonki można użyć masła ja robię z palmy, można również dodać trochę cukru waniliowego.

Ostatnio dodawałam nie stopioną palmę tylko miękką. Elu Tobie wyszła twarda kruszonka bo dodałaś za dużo mąki.

Zuziorek żadne zapytanie napewno nie brzmi głupio, czego się nie wie trzeba śmiało pytać. Na tej stronie otrzyma się zawsze poradę i to nie tylko od jednej osoby. U mnie też zaistniała taka sytuacja z goframi że winą obarczyłam gofrownicę i dzięki otrzymania dużo porad gofrownicy nie zlikwidowałam. Zuziorek przekonasz się osobiście jak z tej właśnie strony nauczysz się piec pyszne i eleganckie ciasta, czego Ci z całego serca życzę.

Pozdrawiam serdecznie Ciebie wraz z Twoimi dzięciątkami. Osobne również pozdrowienia dla Eli.

ina12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.