Lena Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Witam :P Mamy już wątki co można zamrażać, czego nie powinno się zamrażać, ale nie ma żadnych informacji co i jak długo można mrozić, więc pozwoliłam sobie założyć ten oto mój pierwszy wątek ;) Jak długo mrozicie mięso, sporządzone potrawy, warzywa? Wiele razy zdarzyło mi się zamrozić ŚWIEŻE mięso i po kilku dniach po odmrożeniu było obślizgłe, cuchnące :P Nie wiem jakie czynniki wpływają na to, że niektóre mięsa po odmrożeniu tak właśnie reagują :-D Mam lodówkę z elektroniczną regulacją temperatury, więc staram się stosować do zaleceń w jakiej temp. i co należy mrozić :P Proszę wpisujcie tu swoje propozycje i cenne rady ;) Pozdrawiam Lena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Wiecie,że można zamrozić surowe ciasto drożdżowe?Trzeba je podzielić na porcje i zapakować do foliowych torebek.Tak możemy przechowywać je max.2 miesiące.Przed użyciem rozmrażamy je w temp.pokojowej,zagniatamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Upieczone ciasto drożdżowe też można mrozić-zapakowane w torebki foliowe. chleb-4mce smietana-w plastikowych pojemniczkach-6mcy masło/w oryginalnym opakowaniu/6mcy jajka-bez skorupek w małych pojemniczkach-10mcy ciasta-zawinięte w folię spożywczą-6mcy zupy i potrawy gotowane-małe porcje w plastikowych pojemnikach-do 6mcy. ryby smażone-w woreczkach-do 6mcy kiełbasa-w folii aluminiowej-2mce kotlety wieprzowe-porcje zawinięte w folię aluminiową-6mcy mięso mielone-w pojemniczkach-2mce wolowina gotowana-w folii aluminiowej-10mcy. Powyższe dane spisałam z instrukcji od zamrażarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Posiadam chłodziarko - zamrażarkę, otwierając zamrażarkę wewnątrz na drzwiczkach mam rysunki i podane okresy zamrażania, a oprócz tego dane również są w instrukcji. wieprzowina chuda 6 - 8 miesięcy mięso wołowe 8 - 12 miesięcy cięlecina 6 - 8 miesięcy podroby 3 - 4 miesięcy drób 6 - 8 miesięcy ryby 2 - 4 miesięcy warzywa 5 - 9 miesięcy owoce 8 - 9 miesięcy ciasto 5 - miesięcy lody 6 miesięcy zupy gotowane 3 miesiące Basga dziękuję za podanie obszerniejszej informacji na temat zamrażania, napiszę sobie w notatniku. Niewiedziałam że można zamrozić ciasto drożdżowe, wiadomo mi było tylko o zamrażaniu ciasta francuskiego i kruchego. Najlepszymi materiałami do zamrażania są: woreczki, rękawy lub arkusze z folii polietylenowej, aluminowej lub celofanu oraz garnki lub pojemniczki emaliowane z pokrywkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Witaj INA. Ja wcześniej też nie wiedziałam ale dostałam WIELKĄ KSIĘGĘ CIAST i tam to wyczytałam. Jednak to prawda,że człowiek uczy się przez cale życie a i tak wszystkiego nie wie. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.