ali Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2006 Ciasto 0,5 kg mąki 25 dkg masła 6 dkg drożdży 4 żółtka 2 całe jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany Masa makowa 25 dkg maku 0,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 łyżka masła 3 krople olejku migdałowego Masa bakaliowa : powidło rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa/smażona/ Masa orzechowa 25 dkg orzechów 1 szklanka mleka 2 białka/piana/ 1 szklanka cukru 1 łyżka masła Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia /jak będzie pękać to już wystarczająco wyrośnięte/. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować 4 placki. Surowe placki układać w blaszce, przekładając poszczególnymi masami. Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Zmielone orzechy sparzyć mlekiem, do ostudzonych dodać pianę z białek, cukier i masło i wymieszać. Mieszam w malakserze na wolnych obrotach. Na pierwszy placek /surowy/ wyłożyć masę makową, na to następny placek/surowy/, posmarować powidłem, posypać dość obficie bakaliami, znów placek, masa orzechowa i ostatni placek. Piec 1 godz. Po upieczeniu polać polewą. Uwaga - Placek wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Podnoszę przepis bo jest na czasie ale przyznam,że to mi wygląda bardziej na przekładaniec drożdżowy niż mazurek-ten to raczej kruchy lub biszkoptowy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Przepis jest podobny do tego który podałam na forum jako placek chłopski i podobny podała Jola ,był to makowiec wielosmakowy czy coś podobnego ,ale na pewno jest smaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.