basga Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 proszę,powiedzcie czy gotowe,mrożone ciasto francuskie sprawdza się w domowych wypiekach?jakie macie doświadczenia?bardzo lubię ten rodzaj ciasta ale sama go nie robiłam.raz skusiłam się na krązki ananasa w takim mrożonym ale chyba coś żle zrobiłam,bo wyszło ohydne. Cytuj
zuziorek Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Nigdy nie próbowałam mrozonego ciasta francuskiego, ale jest dostepne swieże ciasto tego typu (np. w Biedronce). Zawsze posiadam w lodówce takie ciasto jako awaryjne. Robię z niego ciastka nadziewane brzoskwiniami albo tartymi jabłkami. Po 20 min juz wszystko gotowe. Dobre sa tez nadziewane farszem mięsnym lub z pieczarek. Radzę spróbowac ponownie. Cytuj
basga Opublikowano 21 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 dzięki bardzo!właśnie dziś wybieram się do Biedronki i napewno kupie to ciasto,tym bardziej że piszesz,iż ono nie jest mrożone.zrobię coś słodkiego francuskiego.pozdrowionka i WESOŁYCH ŚWIĄT dla wszystkich forumowiczów. Cytuj
olekro Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Bardzo często robię tartę z francuskiego ciasta kupionego w sklepie. Na razie eksperymentowałem z ciastem Bliklego i Frosty, i muszę powiedzieć, że to pierwsze jest naprawdę rewelacyjne. Smakuje wyśmienicie i pachnie świetnie juz podczas pieczenia. Zachęcam szczególnie początkujących kucharzy, gdy chcą zrobić wrazenie - ciasto Bliklego daje zawsze znakomity rezultat i nie można tu nic zepsuć bez względu na to, czy wypiek jest słodki, czy wytrawny. To było pierwsze ciasto, jakie w ogóle upiekłem i teraz tarty słodkie i nie-słodkie, paszteciki, przekąski, zawijasy i roladki są moim popisowym numerem. Ciasto Frosty jest o połowę tańsze, ale i rezultaty określiłbym, jako połowę gorsze - gdybym od niego zaczął to chyba dałbym sobie spokój z cistem francuskim. Jedyną wadą ciasta Bliklego jest cena (ok. 10PLN za opakowanie). Obie marki są dostępne w supermarketach. Mój post brzmi trochę jak laurka, ale sami spróbujcie - jestem ciekaw efektów i opinii. Wkrótce spróbuję też inne marki mrożonego ciasta francuskiego. Po sprawdzeniu oczywiście opiszę efekty. A moze ktoś ma już doświadczenia z produktami innymi niż Blikle i Frosta? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi